Blockchain anno 2020, interview met blockchain specialist Martijn Bolt

Blockchain technologie anno 2020: in gesprek met Martijn Bolt over de laatste ontwikkelingen.

Kim Lucassen – 15 oktober 2020

“IBM komt met blockchain-oplossing om fysieke meetings tijdens pandemie weer mogelijk te maken”

 “Waarom verkiezing Joe Biden Bitcoin naar nieuwe hoogtes brengen”

 “Bitcoin (BTC) geldautomaat gespot in Tesla’s Gigafactory autofabriek”

 “Bitcoin over 5 jaar 1 miljoen dollar, institutionele investeerders zien het licht”

 

Regelmatig haalt het onderwerp blockchain het nieuws. Dit zijn een aantal krantenkoppen van oktober. Blockchain technologie is anno 2020 nog volop in beweging en in ontwikkeling. 

“BLOCKCHAIN MOET U NET ZO SERIEUS NEMEN ALS HET INTERNET IN 1990” (BLYTHE MASTERS)

Blockchain was in eerste instantie voor veel organisaties een ver-van-mijn-bedshow, maar de laatste jaren blijkt blockchain technologie voor steeds meer sectoren van grote toegevoegde waarde te zijn. Maar waar staan we op dit moment en heeft het coronavirus impact gehad op de ontwikkelingen rondom deze disruptieve technologie? Wij stelden deze vragen en meer aan blockchainexpert Martijn Bolt. Lees hieronder het interview.

Martijn Bolt, specialist blockchain technologie en trainer van de blockchain incompany trainingen van Incompanybrain

Blockchain specialist Martijn Bolt

Blockchain specialist Martijn Bolt doet al jarenlang intensief onderzoekt naar blockchain technologie. Hij was twee keer tafelvoorzitter van de rondetafeldiscussies tijdens de Blockchain Future of Trust Summit in De Ridderzaal en maakte deel uit van het beoordelingsproces tijdens blockchain hackathons in Nederland en voor de Europese Unie. Zijn masterclasses werden de basis voor de eerste Nederlandse blockchain-minor in het hoger onderwijs, aan de Haagse Hogeschool.

In gesprek met Martijn Bolt over blockchain technologie:

Waar staan we op dit moment met blockchain in Nederland?

De afgelopen jaren is veel ervaring opgedaan met het in praktijk brengen van blockchain toepassingen. Het bedrijfsleven, denk hierbij aan multinationals maar ook aan startups en MKB, heeft fors geïnvesteerd in allerlei toepassingen waarin blockchain een kleine en soms grote rol had. De ervaringen van deze projecten zijn wisselend. Soms waren de uitkomsten een groot succes maar soms bleek de toepassing van blockchain niet zo makkelijk te zijn.

Heeft het coronavirus impact gehad op de ontwikkelingen rondom blockchain?

Dit jaar is met de uitbraak van het coronavirus een vreemd jaar te noemen. In de meeste industrieën zien we dat innovaties stagneren. Dit heeft uiteenlopende redenen. Bijvoorbeeld doordat mensen moesten wennen aan werken op afstand of doordat kostenreducties de innovatiebudgetten raakten. Ontwikkelingen op het gebied van blockchain hebben echter zeker niet stilgestaan. Nieuwe technische ontwikkelingen op het gebied van cryptografie, beveiliging en schaalbaarheid zijn geïntroduceerd, een groot aantal nieuwe toepassingen werden ontwikkeld en verassende verdienmodellen deden hun intrede in verschillende sectoren.

Wat waren de belangrijkste ontwikkelingen in 2020 op het gebied van blockchain?

Dit jaar kende een grote groei in het aantal toepassingen rond blockchain op het gebied van financiële dienstverlening. Naast privacy en beveiligingsverbeteringen zijn er projecten gelanceerd om de liquiditeit te beheren binnen blockchain netwerken, zijn er digitale activa ontwikkeld om eigendom efficiënt over te dragen en protocollen gemaakt om gemeenschappelijke financiële dienstverlening mogelijk te maken. Deze toepassingen zijn ook wel bekend onder de naam Decentrale Financiën, of te wel afgekort DeFi. 

Kun je voorbeelden van interessante projecten noemen waarbij je hebt gezien wat er met blockchain mogelijk is?

Dit jaar maakt het Tau project grote stappen vooruit. Tau is een inmiddels jaren oud project wat het mogelijk wil maken om besluitvorming schaalbaar te maken. Dus in een bedrijfscontext met aandeelhouders en medewerkers, op regionaal niveau bijvoorbeeld met alle inwoners van een  gemeente of (inter)nationaal met miljoenen tegelijk vlot en betrouwbaar keuzes maken.

Een andere interessante ontwikkeling is die van Lloyd Fournier. Hij verbeterde de privacy van voorspellingsmarkten. Door deze innovatie wordt het mogelijk om betrouwbaar data te beheren in dit soort netwerken. Op termijn wordt het dan mogelijk om een zoekmachine à la Google te maken die zoekopdrachten over de toekomst met relatieve zekerheid kan beantwoorden. Bijvoorbeeld wie wint de aanstaande presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten!

 

Wat is de belangrijkste waarde van blockchain voor organisaties?

Voor organisaties leidt een zorgvuldige blockchain implementatie tot klantgerichtere producten, lagere kosten en in het algemeen een sterkere concurrentiepositie. Denk hierbij voor concrete toepassingen bijvoorbeeld aan betere controleerbaarheid van de herkomst van goederen voor consumenten, vérgaande automatisering van administratieve processen binnen de overheid en een verbeterd ketenpartnermanagement langs waardeketens.

Hoe ziet de nabije toekomst eruit?

Blockchain heeft steeds meer invloed op de samenleving. Zo zien we meer en meer wet en regelgeving rond het onderwerp bekrachtigd worden en zien we organisaties leren hoe hieraan te voldoen.  Steeds meer bedrijven, NGO’s en overheidsinstellingen ontdekken de veelheid aan mogelijkheden die de technologie te bieden heeft. Eerst langzaam, maar steeds sneller wordt blockchain een regulier instrument in de toolbox van organisaties en – liefst ongemerkt – in de handen van individuen.