Blog 6 tips om een JA van je werkgever te krijgen

6 tips om een JA van je werkgever te krijgen

Kim Lucassen – 29 september 2022

Jaarlijks wordt bijna 40% van het opleidingsbudget bij organisaties niet gebruikt en dit budget vervalt bij de start van het nieuwe jaar.

Jaarlijks wordt bijna 40% van het opleidingsbudget bij organisaties niet gebruikt en dit budget vervalt bij de start van het nieuwe jaar. Hartstikke zonde natuurlijk. Dus heb je nog een opleidingsbehoefte voor dit jaar dan is het handig om eens na te vragen of er nog geld beschikbaar is. Helaas ben je er vaak nog niet als je te horen hebt gekregen dat er nog geld in het opleidingspotje zit.

Als je een interessante training hebt gevonden die je graag wilt volgen, dan moet je daar bij veel organisaties toestemming voor vragen bij je werkgever. Dit blijkt in de praktijk nog niet altijd mee te vallen. De training is te duur, of neemt te veel tijd in beslag of je werkgever ziet de meerwaarde voor de organisatie er niet van in. Aan jou de taak om je werkgever te overtuigen om te investeren in jouw ontwikkeling. 

 

6 tips om je werkgever te overtuigen om te investeren in jouw ontwikkeling.

6 tips die je helpen om een JA te krijgen van je werkgever.

1. Plan een afspraak in met je leidinggevende
Even snel akkoord vragen aan het bureau van je manager dat werkt niet.
Plan een afspraak in en geef vooraf aan waar je het over wilt hebben. Zorg dat jullie voldoende tijd hebben om hier even rustig voor te gaan zitten en dat hij/zij de tijd heeft om naar je te luisteren.

2. Bereid je goed voor op het gesprek
Zorg dat je alle informatie over de gewenste training of opleiding bij de hand hebt.

  • Welke training of opleiding wil je volgen?
  • Wanneer en waar vindt deze plaats?
  • Hoeveel tijd neemt de training in beslag?
  • Wat zijn de kosten?

3. Formuleer leerdoelen
Om je werkgever te overtuigen moet je eerst je leerdoelen helder hebben.

  • Welke kennis of vaardigheden mis je om je werk goed te kunnen uitvoeren of heb je nodig om te kunnen groeien. Te groeien in je huidige functie of door te groeien naar een nieuwe functie.
  • Wat wil je leren en waarom?
  • Wat wil je met de opleiding bereiken? Ga daarbij uit van de organisatiedoelstellingen, zodat duidelijk is dat je daaraan bijdraagt door het volgen van die specifieke training of opleiding.

4. Zorg dat je goed kunt beargumenteren waarom je voor deze training hebt gekozen.

  • Waarom sluit deze training goed aan bij je leerbehoefte?
  • Zijn er alternatieven die goedkoper zijn of minder tijd in beslag nemen?

5. Wat levert het de organisatie op?
Door het volgen van een training doe je nieuwe inzichten en ideeën op die je kunt toepassen in je werk. Innovatie is in veel organisaties een belangrijke factor. Door het volgen van een training kun je beter een bijdrage leveren aan het vernieuwen of verbeteren van processen, producten en diensten. Daarnaast is productiviteit een belangrijke factor. Door te leren hoe je dingen makkelijker en sneller kunt doen, kun je tijd besparen. Maar productiviteit stijgt vaak vooral door motivatie. Je motivatie groeit door het leren van iets nieuws en de kans om je persoonlijk te ontwikkelen en te groeien. Doordat je gemotiveerd bent, zul je vanzelf productiever zijn. De investering van de training wordt op die manier snel terugverdiend door je organisatie.

6. Ben bereid om je eigen tijd te investeren
Een training volgen kost nou eenmaal tijd. Tijd die je niet kunt besteden aan je dagelijkse werkzaamheden. Misschien moet er zelfs een vervanger geregeld worden op de dagen dat je afwezig bent. Bepaal daarom vooraf hoeveel eigen tijd je eventueel bereid bent te investeren, zodat je je werkgever hierin tegemoet kunt komen. Dit laat zien hoe graag je de training wilt volgen en dat je bereid bent om echt in jezelf te investeren.

Hopelijk lukt het je met deze tips een akkoord te krijgen voor de training die je graag wilt volgen. Jezelf blijven ontwikkelen is namelijk voor iedereen belangrijk. 

 

Hebben meer collega’s interesse in de training die jij wil volgen?

Zijn er meerdere collega’s die graag een bepaalde training willen volgen? Stel dan eens voor om de training incompany te organiseren. Dit is vaak een stuk goedkoper dan dat iedereen zich los inschrijft voor een training. Een ander voordeel van een incompany training is dat de training afgestemd kan worden op de eigen praktijksituatie.

Benieuwd naar meer voordelen van een incompany training? Lees dan hier verder.

Incompany training - Incompanybrain

Ben je al bekend met de trainingen van Incompanybrain?